espressocafe.ro

duminică, 18 decembrie 2022

Suntem frumosi, dar avem sufletele inghetate

 Suntem frumosi, dar avem sufletele inghetate. Noi, oamenii, in general, avem in inima sensibilitate. Unii mai multa, altii mai putina, dupa cum ne-a fost datul si dupa cum ne-am autoeducat. Ma sperie gandul ca ascundem aceasta sensibilitate si ca lasam la vedere ceea ce este rau in om - rautatea, invidia, nepasarea. Cu fiecare zi care trece fara sa ne lasam sensibilizati de problemele celor din jur mai inghetam putin, pana cand vom deveni de sticla si ne vom sparge in bucati care nu vor mai putea fi reconstruite. 

E drept ca viata ne supune zilnic unor presiuni incredibile, e drept ca toti avem probleme mai mari sau mai mici, e drept ca in aceasta lume cruda devii imediat vulnerabil daca te lasi coplesit de sensibilitate, e drept ca pe pamant e atat de multa suferinta incat nu poti ajuta pe toata lumea si risti sa innebunesti daca plnagi pentru fiecare caz in parte. 

Si totusi, nu putem deveni mai rai decat animalele (si) in aceasta privinta. Nu putem renunta la sensibilitatea fireasca a omului, caci riscam sa pierdem insasi umanitatea din noi. Oare chiar ne dorim sa devenim roboti fara suflete, fiinte preocupate numai de binele propriu si absolut nepasatoare la tot ce este in afara casei si confortului nostru?

Cum sa devin mai bun, daca lumea asta e asa rea si eu trebuie sa ma protejez? ma intreaba spiridusul pe care il adapostesc in urechea dreapta. E greu, sunt de acord, insa nu imposibil. Putin astazi, putin maine, putin colo, putin dincolo, atata cat sa facem diferenta, atata cat sa aducem culoare si lumina in vietile altora si lumea ar fi mult mai buna, jur. 

Daruind vei dobandi. Vine Craciunul si asta ar trebui sa ne aminteasca povestea Nasterii Domnului, de tot chinul pe care cei napastuiti il indura pentru ca oamenilor nu le pasa de suferinta lor, pentru ca trecem grabiti prin viata si pentru ca ne gandim numai la noi. Pregatiri pentru Craciun nu inseamna numai mese bogate, cele mai frumoase colinde de Craciun, cadouri si brazi impodobiti. 

Floarea de Craciun despre care am scris aici este cel mai important pas catre frumusetea spirituala, catre bunatatea despre care vorbesc poetii, catre bucuria sufleteasca pe care o tot visam. Deocamdata, oriunde ma uit, vad tot mai multi oameni frumosi cu suflete inghetate. Asa se vede din coltul meu de lume, ca suntem frumosi, dar avem sufletele inghetate. Inclusiv al meu, caci stiu ca intotdeauna e loc de mai bine, de mai mult. 

Oamenii isi etaleaza frumusetea cand iubesc. Oamenii sunt frumosi cand iubesc alti oameni, cand iubesc notiunea de umanitate si lupta pentru ea. Avem nevoie de caldura pentru a topi sufletele inghetate. Avem nevoie sa fim calzi si buni. Avem nevoie sa fim oameni!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu